Hoe voorkom ik uitstelgedrag?

Gepubliceerd op 30 mei 2020 om 20:56

“Nog één aflevering van die tv-serie kijken en dan ga ik écht leren voor mijn tentamen.” “Oké, nou, nog heel even mijn mail en Facebook checken en dan begin ik echt.” Herkenbaar? Heb je ook wel eens last van dit soort uitstelgedrag? Leren, stof tot je nemen en verwerken, kost heel veel energie. Je moet de hersenen, die lekker associatief op hun gemak bezig willen zijn dwingen tot concentratie. Niet moeilijk als het gaat om een spannende roman. Maar wat als de stof lastig, niet leuk of niet interessant is? Of je moet er een tentamen over doen, een paper over schrijven of iets dergelijks onprettigs. Dat kost nog eens extra moeite omdat je moet winnen van de andere JIJ.


Plannen:

Door het maken van een overzichtelijke en realistische planning kun je uitstelgedrag voorkomen. Je weet dat tenslotte waar je aan toe bent en kunt prioriteiten stellen. Voor het maken van zo’n planning kun je de tips over planning op onze website bekijken.

Uitstelsmoezen aanpakken:

“Morgen weer een dag”, “Ik kan alleen presteren onder druk”, “Deze dag is nu toch al verloren” zijn voorbeelden van excuses die uitstellers zichzelf vaak geven om nog even niet aan het werk te hoeven. Herkenbaar? Vaak weet je eigenlijk wel dat je jezelf smoezen vertelt. Om het uitstellen te voorkomen kan het helpen om je beter bewust te zijn van de smoezen die je jezelf vertelt. Probeer jezelf aan te leren om iedere keer als je iets uitstelt, het excuus dat je bedacht hebt op papier te zetten. Neem vervolgens dat excuus eens goed onder de loep. Is de dag echt al verloren omdat je te laat uit bed gekomen bent? Of zijn er nog uren genoeg en zul je je morgen ook weer gemotiveerder voelen als je nu toch nog iets doet. Kortom, probeer je smoezen te herkennen en ze vervolgens te ontmaskeren en te vervangen door een motiverend alternatief. Bijvoorbeeld: “Als ik nu alvast wat doe, dan ben ik er sneller vanaf”.

 

Pak angst aan:

Soms durven mensen niet te gaan studeren omdat ze sterk het gevoel hebben dat het toch allemaal niet zal lukken. Zulke gedachten werken uitstelgedrag in de hand waardoor het inderdaad niet zal gaan lukken. Achteraf kan diegene zeggen “ik heb het niet gehaald maar ik heb er ook niet zo veel aan gedaan”. Dat is een vorm van zelfbescherming die op korte termijn werkt maar op langere termijn niet goed zal uitpakken. Probeer je gedrag door dergelijke gedachten niet te laten beïnvloeden. Zeg liever tegen jezelf: “ik ben bang dat het niet gaat lukken en ik ga toch mijn best doen”. Probeer de (angstige) vermijding te doorbreken en ga toch aan de slag. Zo leer je dat de spanning afneemt en dat je de studie aan kunt. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Anoniem
4 jaar geleden

Bedankt voor de handige tips