Hoe blijf ik gemotiveerd?

Gepubliceerd op 30 mei 2020 om 20:38

Vol goede moed en gemotiveerd voor je nieuwe studie, stap je in september de universiteit binnen, vast van plan om van je studie een succes te maken. Motivatie is het sleutelwoord. Maar wat is ‘motivatie’ eigenlijk en hoe kun je ervoor zorgen dat je gemotiveerd blijft?


Motivatie


Motivatie is het geheel van bewuste of onbewuste drijfveren waardoor studeer gedrag gestimuleerd en gericht wordt. Motivatie is geen persoonlijke eigenschap, het is de bereidheid je voor je studie in te spannen en actief met je studie bezig zijn.

Intrinsieke en extrinsieke motivatie


Er wordt onderscheid gemaakt tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie komt van binnenuit en extrinsieke motivatie komt van buitenaf. Denk maar eens aan je studiekeuze: heb je de opleiding gekozen omdat het onderwerp en de inhoud je interesseert (intrinsiek), of omdat je vrienden het ook gingen studeren (extrinsiek). Vaak is je keuze een combinatie van intrinsieke en extrinsieke motivatie, maar als de intrinsieke motivatie het sterkst is, heb je veel meer kans dat je studie een succes wordt.


Effect op de studie.


Wanneer je de opleiding van “binnenuit” gekozen hebt geeft dat een gevoel van vertrouwen in eigen capaciteiten, het leidt tot nieuwsgierigheid en de wil om te leren. Je duikt met enthousiasme in de boeken en je gaat naar colleges en werkgroepen om je kennis te
verdiepen en met anderen te discussiëren. Motivatie moet gevoed en onderhouden worden en… als student heb je daar zelf de regie over! Hoe blijf je gemotiveerd?

Regie over je studie!


Dat betekent je studie en jezelf serieus nemen. Studeren vraagt naast motivatie ook om discipline, zelfstandigheid, doorzettingsvermogen, eigen initiatief, nieuwsgierigheid en enthousiasme. Niet iedereen zal deze eigenschappen in dezelfde mate bezitten, dat hoeft ook niet. Als je de onderstaande tips in praktijk brengt kom je een heel eind.

1. Houd de studiestof vanaf het begin bij, stapsgewijze verworven kennis van het onderwerp zorgt ervoor dat de studie betekenis krijgt en
daardoor interessant wordt. (Voor studeertips kun je de pdf’s ‘Hoe lees je slim’ en ‘Hoe verwerk je de studiestof’ doornemen)

2. Volg de colleges, ook al zijn die niet verplicht. De universiteit kent weinig contacturen, als je niet regelmatig gaat ben je het contact met medestudenten en de studiestof snel kwijt.

3. Studeren in de bibliotheek zorgt vaak voor betere concentratie, contacten met medestudenten en een gevoel van saamhorigheid.

4. Afspreken met medestudenten om samen te studeren maakt studeren leuker.

5. Als je moeite hebt met bijvoorbeeld studievaardigheden, timemanagement of leestechnieken, maak dan gebruik van de workshops en trainingen die worden aan geboden bij Studenten Services. Je kunt daar je hele verdere carrière als student profijt van hebben.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.