Tips om efficient te leren

Gepubliceerd op 29 mei 2020 om 22:50

1.  Slaap!

Ok, dit is misschien een suffe tip, maar hij werkt wel! Onderzoek laat namelijk zien dat studenten met een chronisch slaaptekort of slaapproblemen lagere cijfers halen. Gemiddeld scoor je een halve punt lager als je slaaptekort hebt en dat kan natuurlijk net het verschil betekenen tussen een voldoende of een onvoldoende. Per nacht heb je zo’n 8 tot 9 uur slaap nodig.

2.  Telefoon!

Hou je telefoon tijdens het leren ver weg van je. zet alle meldingen uit zodat je niet continue afgeleid raakt!  Je kan beter 2 uur geconcentreerd leren dan 5 uur lang achter jouw bureau zitten terwijl je half appt, snapt en probeert te leren.

 

3. Schrijf op papier!

Gebruik ouderwets een pen en papier. Wat je opschrijft, onthoud je namelijk beter dan teksten die je typt. Je hersenen verwerken informatie actiever als je schrijft. Bij het opschrijven van informatie moet je meer nadenken dan bij typen. Dat triggert je geheugen meer en daardoor slaan je hersenen die informatie langer en beter op.

4. plannen, plannen plannen!

Een groot struikelblok van veel studenten is dat ze moeten leren hoe ze effectief met hun tijd om kunnen gaan en zo efficiënt mogelijk door de leerstof heen kunnen komen. 

Ten eerste is het belangrijk dat je een overzicht creëert van wat je allemaal moet leren. Zet daarom elk vak op een rijtje en schrijf op wat de leerstof is. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je voor het ene vak een aantal hoofdstukken moet leren en voor het andere wat essays moet schrijven. Zet er ook bij hoeveel tijd je hebt voordat het tentamen er is.

 

Nu je per week weet wat je moet doen, kun je een gedetailleerd schema maken. Stel dat je volgende week drie hoofdstukken en een essay moet schrijven, dan kun je dit verdelen over de dagen die je daarvoor beschikbaar hebt. Met een beetje slim plannen zul je merken dat je daarnaast behoorlijk wat vrije tijd overhoudt en bijvoorbeeld het hele weekend niets hoeft te doen. Hoe efficiënter je te werk gaat, hoe beter het zal gaan. Als bonus scheelt het je vaak ook veel stress voor de tentamens, omdat je weet dat je goed bent voorbereid en niet alles op het laatste moment nog hoeft te doen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.